Neuschwanstein / Bereikbaarheid & parkeren Neuschwanstein

Bereikbaarheid Neuschwanstein

Parkeren & Hoe komt u bij Schloss Neuschwanstein?

Slot Neuschwanstein

Hoe komt u bij Slot Neuschwanstein? Informatie over parkeren in Hohenschwangau en de bereikbaarheid van kasteel Neuschwanstein met de auto en openbaar vervoer.

Hoe komt u in Hohenschwangau?

Auto:

 • Neuschwanstein ligt in het Duitse Beieren op 5 kilometer van de Oostenrijkse grens. De afstand vanaf Utrecht bedraagt 795 km (ongeveer 7 ½ uur). De afstand tot München is 120 km en Stuttgart is 220 km.
 • Het dorpje Hohenschwangau ligt slechts 3 kilometer van Füssen af en 8 kilometer van de snelweg A7 (afslag Füssen).

Openbaar vervoer:

 • Neem de trein van München naar Füssen (reserveer uw treinticket alvast op www.bahn.com. Vanaf treinstation Füssen kunt u de bus 73 of 78 nemen (halte Hohenschwangau Neuschwanstein kasteel, Sfagnum), meer info en tijdschema op www.dbregiobus-bayern.de.
 • Vanuit München worden diverse dagtrips naar Neuschwanstein aangeboden. De meeste van deze tours bekijken alléén de buitenkant van het kasteel, maar u kunt de tours meestal upgraden met een tour in het kasteel Neuschwanstein. Onderstaande tours kunnen interessant zijn voor u:

Bereikbaarheid + Parkeren

Slot Neuschwanstein ligt in Hohenschwangau, een klein dorp vlakbij Schwangau en Füssen. Parkeren bij het kasteel is niet toegestaan en zult u moeten doen in het kleine dorp Hohenschwangau (parkeerplaats P1 t/m P4). Voer de Alpseestraße in in uw navigatie en u komt vanzelf de borden van de parkeerplaatsen tegen.

De parkeerkosten per dag zijn:
 • Auto € 10,00
 • Camper of caravan € 13,00
 • Motor € 3,00

Vanaf de parkeerplaatsen heeft u de volgende opties om naar het kasteel te gaan:

 1. Te voet: het kasteel ligt 1.5 kilometer bergop vanaf de parkeerplaats; een wandeling van ongeveer 40 minuten.
 2. Per koets: vanaf Hotel Müller (Alpseestraße) vertrekken koetsen die u in 20 minuten op 450 meter voor de ingang van het kasteel afzetten. De laatste tien minuten zult u zelf bergop moeten lopen. U koopt uw tickets rechtstreeks bij de koetsier. (Ticket bergop: 8 euro, naar beneden 4 euro).
 3. Shuttlebus: deze bussen vertrekken vanaf P4 (Alpsee), hou echter rekening met wachttijden in het hoogseizoen:
  • Bergop 3,00 euro / Bergaf 2,00 euro / Retour 3,50 euro.
  • Tickets te koop bij de chauffeur.
  • Bussen rijden zonder vast tijdschema. Laatste bus naar beneden om 18:45 uur in de zomer en 16:45 uur in de winter (Indien weg begaanbaar is).
  • De bussen kunnen niet bij het kasteel komen, maar zetten u af vlakbij de Marienbrücke, waar u vanaf de brug een schitterend uitzicht heeft op het kasteel. Vanaf dit punt moet u nog 500 meter bergaf wandelen naar de ingang van het kasteel.
Parkeren Neuschwanstein HohenschwangauBron: hohenschwangau.de
Neuschwanstein Hohenschwangau